Överraskande spännande Trettiosex timmar

Allmänt / Permalink / 0

Jag hittade överraskande en bok förra veckan. Trettiosex timmar av David Bergman. Jag var inne på ett forum där jag skrivit lite om min egen bok och såg ett inlägg som frågade om boken Trettiosex timmar. Responsen var övervägande positiv så jag gick till Gotabiblioteken och där fanns den att låna som e-bok.

Jag slog upp, om man nu kan säga så om en e-bok, första sidan och sen var jag direkt fast. Detta är något så ovanligt som en svensk actionroman. Från första sidan till ungefär mitt i boken är det riktigt bra fart på handlingen. Normalt sett är jag skeptisk till den här typen av romaner men det här är bra. Tycker jag.

Det verkar som om David Bergman vet vad han pratar om, jag har genom min egen research fått fram så pass mycket kunskap om det här att jag nog kan tycka det är trovärdigt. Det handlar om ett dystopiskt Sverige inom en snar framtid. En ny lag, nationalsäkerhetslagen som ska bekämpa organiserad brottslighet har införts och den har fått enormt bra genomslag. Brottsligheten har minskat dramatiskt. Men… Säkerhetspolisen har växt sig mycket stark och har fått vidare befogenheter som missbrukas.

Generallöjtnanten Johanna Lindström upptäcker att hennes dotter ska vara med i en demonstration för yttrandefrihet och personlig integritet. Demonstrationen urartar på det viset att säkerhetspolisen skjuter ihjäl ett flertal demonstranter och griper ännu fler som terrorister. Johanna Lindström hamnar mitt i alltihop. Johanna är inte bara generallöjtnant och mamma, hon har ett förflutet som fallskärmsjägare och har gjort flera utlandsmissioner där hon varit i strid. Hon hamnar i väpnad konfrontation med säkerhetspolisen och skjuter ihjäl minst två av dem när hon räddar sin dotter från kaoset. Detta är början och sen är det igång, nästan utan andhämtningspaus.

Förutom sin höga militära grad är Lindström disputerad inom kommunikation. Låter det hopplöst överdrivet? Hon är dessutom vacker och vältränad… Men, det är inte så överdrivet. Det finns en allvarlig underton i allt och den är inte trevlig. Jag får flashbacks från mitt sjuttiotal där det ofta (vill jag minnas) visades filmer eller serier med en klar vänsterinriktning och där säkerhetspolisen var en bov. Ofta var Thomas Hellberg en skådis om var med i dessa serier, filmer. Snabba lösningar kan ge en baksmälla. Så blir det här. Under trettiosex timmar får vi vara med om så mycket action, våld, blod, moraliskt resonemang, technothrillerflirtar och vapenfetischism att de som kritiserade Jan Guillous första Hamiltonböcker för trettio år sen skulle be honom komma tillbaka. Allt är förlåtet.

Jag gillade det här. Överraskande bra. 

Fotbollsdrömmar

Allmänt / Permalink / 0

Sommar på gång, snart är det semester och nu pågår VM i fotboll för damer. Passar bra med ett inlägg om fotboll och drömmar.

För ett par veckor sen fick jag syn på en bok i skolans bibliotek. Calcio Amore – Drömmen av Marcus Birro. Troligen en ungdomsbok, eller kanske inom yuong adult som jag pratat om tidigare. Det är en roman om Daniel, fjorton, ÖIS:are, göteborgare och lovande fotbollsspelare. Daniel är en vanlig fjortonåring, föräldrar på väg att skiljas, det är svårt med matte i skolan och han vågar inte prata med tjejen han är kär i.

Men, han är duktig på fotboll och älskar italiensk fotboll över allt annat. Det här är en roman om kärlek till Italien, fotboll och en trevlig historia om hur Daniel får chansen i ungdomslandslaget och så småningom leder detta till Romas (favoritlaget såklart) ungdomsakademi.

Jag gillar det här, en positiv överraskning. Jag har läst Birro förr, Att leva och dö som Joe Strummer är även det en roman jag gillar men den här visar kärlek till fotboll och Italien på ett härligt sätt. Birro skriver skickligt, han har korta kapitel och romanen är snabbt men detaljerat berättad.

För några år sen fick jag i samma bibliotek syn på romanen Gå på djupet av Marcus Priftis. Detta är en av mina favoriter som jag läst flera gånger och nu även köpt för ytterligare en omläsning i sommar. Detta handlar om Emil Andersson, nitton år gammal går han sista året gymnasiet och är samtidigt en mycket lovande spelare i Sirius. Laget är på väg upp i division 1 och Emil är en betydelsefull anfallare.

Emil lever i Uppsala, har en flickvän, föräldrarna skilda, klarar skolan hyfsat, många vänner och allt är bara bra. Hans succé i Sirius leder vidare. Först till allsvenskan och sen ut i Europa.

Detta är en härlig historia som handlar om när Emil kommer till Gefle IF, gör succé under en vår i allsvenskan och så står talangscouterna från Newcastle där. Emil blir en ”skata”, han börjar efter sommaren i Newcastle och även där rullar det så sakta framåt. han gör inhopp, mål, får plats i startelvan, förbundskaptenen ringer och så katastrofen.

Gå på djupet är en dubbelbottnad titel. Emil måste även göra upp med sitt eget liv. Motgångarna radas upp. Skandal, skador, kärleksbekymmer. Det är bra, det är spännande, det är trovärdigt, politiskt och lätt att fastna i.

Två bra böcker med känsla i. Calcio Amore – Drömmen och Gå på djupet. Författare som visar upp kärlek till fotbollen, kunskap om Serie A och Premier League, de är även duktiga skribenter. Ska du bara läsa en av dem, ta Gå på djupet!

Till top