Jag läser inga deckare längre

Allmänt / Permalink / 0
Det är ingen snobbism. Absolut inte. Jag har bara tröttnat. Tror jag. Jag läste den senaste Millenium men jag var inte särskilt imponerad. Jag tittar varje vecka på mest sålda e-böcker och det är mängder med deckare men ingen som lockar. Jag vet inte varför. Kanske skulle någon litteraturvetare eller kunnig tyckare anse att jag mognat och fått ett större djup i mitt läsande men jag tror inte det handlar om det. Jag har bara läst för många och tröttnat.
Hotel Lima och Alfa Sierra skulle bli en deckare, eller en thriller från början men det blev en helt annan roman. Nu skriver jag på en ny historia. Det blir ingen deckare det heller. Eller jag har flera historier på gång. Jag inbillar mig att det som när en kompositör gör musik. Denne spelar, spelar in, gör nytt, kasserar och till slut så hittare kompositören något, Så gör jag nu. Skriver, läser, tänker, skriver lite till och så kanske det kommer fram en bra historia. Men, det blir ingen deckare.
Jag skrev en deckare en gång. Den är helt färdig. Det var egentligen ingen dum intrig. Det handlade om en polis, som bodde i Linköping och var ungefär trettiofem plus. Det började med att hans dotter flyttar hem till honom. Han är skild, eller lever inte med dotterns mamma. Dottern vill bo hos honom, hon är femton år och går i nian. Det är maj månad.En fredag. På söndagen sker ett mord. En förvunnen kvinna hittas mördad. Hon är klädd i en balklänning men skulle inte gå på någon bal. Dagen innan har det varit studentbal i Linköping. Följande lördag är det ny bal och åter hittas en kvinna mördad. Inte heller hon skulle på någon bal. En vanlig trettiofempluskvinna med man och barn. 
En vaken läsare kanske börjar ana intrigen. Jodå. Något hände en vår nästan tjugo år tidigare som ledde till att någon hämnas. Polisen blir personligt indragen då det visar sig att det är hans studentårgång. Dessutom kommer han under utredningen i kontakt med en kvinna han var kär i i ungdomen. Som dessutom är nyskild...
Det är en ganska bra historia som med lite mer arbete och någon duktig lektörs ögon skulle kunna bli något. Eller det var en bra historia. Jag har ingen lust att ta tag i det igen. Jag läser inte deckare längre. Skriver dem inte heller.
Jo, det är fel. Jag läste för någon månad sen tre deckare. K Arne Blom ges nu ut på e-bok och hans tidiga romaner som utspelar sig i Lund finns att köpa eller låna som e-bok.Någon är skyldig, Någon borde sörja, Någon slog tillbaka är tre romaner från mitten av sjuttiotalet i en härlig Sjöwall Wahlöö anda. Väl värda att läsa.
Vad läser jag då? Jo just nu läser jag Leviathan wakes. Science fiction. Det är riktigt bra. Jag kollade mest sålda senaste året på Science Fiction bokhandelns hemsida och hittade denna. Det är en mastig historia på engelska men jag gillar det. 
Men jag är uppfödd på deckare. Alfred Hitchcock och tre deckare löser..., Femböckerna, De sex och..., Bröderna Hardy. Jag blev äldre och sen kom jag raskt in på Ed McBain och det ledde till Sjöwall Wahlöö. Som ledde till K Arne Blom som ledde till...
Ja, däremellan konsumerade jag mängder av kiosklittertur. Manhattanserien, Mickey Spillane och fler andra "klassiker". Men nu är jag trött. Jag har tittat på massor av deckare på TV men jag ser inte det heller längre. Väldigt sällan. Däremot gillar jag K-special på fredagar 20.00 i tvåan. Testa det, det är ofta mycket bra dokumentärer.
Men så minns jag hur berörd jag blev då jag första gången läste Män som hatar kvinnor och jag bara hoppas att jag ska hitta en sån roman igen. Men det är klart. Det är inte alla som tar Astrid Lindgrens karaktärer och gör dem till hjältar i en thriller. Så det kanske dröjer. 
Fast jag snodde konceptet. Jag tog med Modesty Blaise i Alfa Sierra. Väntar bara på att alla ska upptäcka det så jag ska sälja miljoner jag med.
Till top